Vrijdag 23 september trokken we met ons zeilteam voor een laatste keer dit seizoen richting Nieuwpoort om er een CherryRace te varen. Deze keer een extra feestelijke editie: onze leerlingen kregen hun certificaat van “initiatie op een kajuitzeiljacht” overhandigd door niemand minder dan Eric Van Audenrode, directeur van de Vlaamse Vaarschool. Bovendien werden dit keer ook de ouders uitgenodigd, zodat ze een glimp konden opvangen van het gebeuren. Wie dat wenste kon meevaren met de rib van Bart. Cool! Met een vlakke zee, was dit de perfecte avond om zoiets mee te maken. Layth, Jolien, Emily, Marie-Michèle en Tran-Minh waren allemaal van de partij, samen met hun 4 begeleiders. Zelfs mevrouw Volckaert kwam ons verwelkomen bij het binnenvaren! En we hadden ook 2 collega’s bij die het wel zagen zitten om mee te helpen bij de begeleiding vanaf het volgend seizoen. Zo konden ze al eens een beeld vormen van wat hen te wachten staat (Annik en Sigrid waren meteen verkocht!).

Alsof dat nog niet genoeg was, werden we ook vergezeld door onze sponsors, Kant Marine en Ascubel. Claerbout metaalwaren kon jammer genoeg niet vertegenwoordigd worden, maar zijn we zeker niet vergeten. We zijn hen heel dankbaar, want zonder hun steun konden we onze leerlingen nooit zoveel kansen bieden als in het afgelopen seizoen!

Het was schitterend weer: zonnig, geen golven, geen wind, … GEEN WIND????? Help, dat was nu wel een klein probleempje bij het zeilen? Het werd vooral dobberen en om het verst afdrijven. Zeilen leek maar niet te lukken. We genoten wel van een schitterende zonsondergang, maar moesten uiteindelijk weer koers zetten richting haven en dan nog op motor! Wat een wedstrijd: zo zie je maar dat je het weer nooit in de hand hebt. Teveel wind is niet goed, maar te weinig ook niet! Bart bleek duidelijk de gelukkigste op zijn rib!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=OS67dor2JDM&w=1280&h=720]

Na het binnenvaren kwamen we samen in het clubhuis voor het officieel gedeelte van de avond: een woordje van Eric, gevolgd door de proclamatie. De boodschap was duidelijk: ons zeilproject maakte het zeilen weer ‘sexy’. Onze jonge garde zorgde voor een frisse wind in dit hoofdzakelijk grijs wordende wereldje.

En dat we welkom waren werd al snel heel duidelijk: in naam van de Vlaamse Vaarschool kreeg mevr. Volckaert het boek “Yachtman” overhandigd, dat functioneel zal ingezet worden in de toekomstige edities van ons project! Bij deze willen wij de VVW ook nog eens bedanken voor hun steun en bemoedigende woorden. Toekomen in de jachthaven van Nieuwpoort werd voor ons ’thuiskomen’. Nogmaals dank aan iedereen dit dit project mogelijk maakte, en zeker ook dank aan de talrijke schippers die onze leerlingen wilden meenemen en begeleiden.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=QSarDIiPwq8&w=1280&h=720]

Nadien schoven we met ons allen aan tafel voor een overheerlijke maaltijd. Terwijl de meesten nog aan het napraten waren, had onze zeilploeg de DJ-tafel ingepalmd en verkenden ze de dansvloer.

Moe, maar voldaan vertrok iedereen terug naar huis, behalve … Jolien, Emily, Marie-Michèle, Kristof, Lieven en Alexander, want zij bleven nog overnachten.

De heren zouden op de Optitus overnachten, de dames op de Beyan. Om 0.00 uur kropen de dames in hun pyjama. Op datzelfde moment voelde onze schipper een zuchtje wind opkomen. WIND?? Dat hadden we nog niet gehad? De Optitus had zich nog niet door de wind kunnen laten glijden, het avontuur lonkte … Zouden we nog eens uitvaren vroeg hij? Marie-Michèle dacht al dat ze aan het dromen was: “Meent hij dat?” vroeg ze verbaasd, waarop Kristof en Alexander in koor riepen: “ja, natuurlijk, maak je maar klaar!” Twintig minuten later waren we weg. En ja hoor: onze schipper had gelijk: een perfecte wind, en nog steeds een gladde zee. Een hemel boordevol sterren (we konden zelfs een glimp van de  melkweg waarnemen). En terwijl iedereen in zijn bed lag te dromen over hoe het toch wel jammer was dat er geen wind was vanavond, genoot het zeilteam van de Burgerschool opnieuw van een prachtige nachtelijk tocht. Varen in het donker: is dat niet het hoogtepunt in Kustvaart 1 (vervolg van de initiatie)? Onze leerlingen zijn alvast voorbereid!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=GUpjnl1ckeY&w=560&h=315]
Auteur:admin

Leave A Comment

Deel op Social Media!