Op maandag 8 april 2019 vertrokken we met de zeilploeg op oefentocht: een tochtje Duinkerke en terug (hier kun je de route nog eens bekijken). Het was niet alleen de eerste vaart na de winterstop maar ook de allereerste tocht naar een andere haven. Reeds vroeg in de ochten (7.00 u) verzamelden we aan school, want we moesten reeds om 8.30 – 9.00 u uitvaren. De stroom zat toen in de goede richting, dus veel hadden we niet te kiezen.

Niet alleen de Optitus (schipper Lieven) maar ook de Enjoy Life (schipper Luc) vaarde uit voor ons. Alexander, Dhr Alleman en Mevr. Demets vertrokken met de Optitus, terwijl Robin, Samuel en Dhr. Neyts inscheepten op de Enjoy Life, bij schipper Luc. Toen we arriveerden in Nieuwpoort was het meteen alle hens aan dek: eten wegstoppen en schip vaarklaar maken (De Optitus moest nog wat opgetuigd worden: een ander grootzeil, de genua bevestigen,).

Toen we eenmaal vertrokken konden we zeehondjes, eksters, meeuwen, …. waarnemen. Wat kenmerkend is aan de grootte van de Enjoy Life is dat de boot een stuurwiel heeft, en dat heb ik nog niet veel meegemaakt in het zeilproject (de meeste boten waarop ik meeging hadden een helmstok). Toen het mijn beurt was bleek ook dat het moeilijker was dan het eruitzag: je hebt minder grip, …. De wind en de stroming van het water was perfect om te zeilen, alleen jammer van de mist. Gelukkig viel het nog mee en kon je nog ver genoeg kijken om een boei of boot in de verte te zien.

Onderweg bleek schipper Luc een echter leermeester: we herhaalden de laatste theorieles over de boeien (vooral de kardinale en laterale boeien). Eenmaal aangekomen in Duinkerke konden we in de verte al een wrak zien (waarschijnlijk 1 van de vele wrakken uit de tweede wereldoorlog) en zagen we een muurschildering van klaprozen op 1 van de gebouwen aan de kust. Ook de opvallende vuurtoren was prachtig!

Tijdens de middag aten we na het aperitief onze macaroni op onder een speciale kuiptent. Na het eten (en de afwas) bleek er een probleem te zijn in de mast, maar dat is geen probleem voor Alexander en hij klom vrijwillig in de mast om het probleem op te lossen.

[image src=”2019/04/OefendagDuinkerke2019-18.jpg” height=”400″ align=”center” frame=”style4″]

Na de midag hielden we een bootwisseling: ikzelf en Dhr. Neyts wisselden van boot met Dhr. Alleman en Mevr. Demets. De terugweg viel echter wat tegen: de wind was weggevallen, dus waren we verplicht om met motor te varen. Eenmaal terug in Nieuwpoort hebben we alles opgeruimd, schipper Luc bedankt, een boterham gegeten en nog nagepraat aan de bar. Waarna we na een toffe en leerrijke dag huiswaarts zijn gereden.

Robin Durnez

Auteur:Robin Durnez

Leave A Comment

Deel op Social Media!