Het is zaterdag, 06.30 uur in de ochtend, en toch is er al beweging rond de Burgerschool: het zeilteam staat klaar om richting Nieuwpoort te reizen! Er staat een dagtocht op het programma: vandaag vaart het team voor de eerste keer naar een andere haven en terug. We hebben opgezocht dat het vandaag om 10.32 uur laagwater is. Dat betekent dat we vandaag vanaf 08.32 uur de stroming meehebben richting Duinkerke. Geen tijd te verliezen dus, we moeten dan zeker kunnen uitvaren want volgens de weerberichten krijgen we slechts 2-3 beaufort.
07.30 uur: Aankomst in Nieuwpoort. Onze schippers, Elie en Jan, staan ons al op te wachten. En mijnheer Boucneau dan? Tja, zijn zeiljacht ondergaat dit jaar een serieuze facelift, waardoor deze nog steeds op het droge staat. De Optitus zal er vandaag jammer genoeg niet bij zijn, net zoals zijn schipper. Gelukkig kan het zeilteam van de Burgerschool elk jaar op meer en meer schippers rekenen die vol enthousiasme willen uitvaren met onze leerlingen. Geladen met een enorme dosis geduld en tonnen zeilervaring weten deze schippers onze leerlingen verder wegwijs te maken in de fascinerende wereld van het zeilen.
08.30 uur: we varen uit. Mevrouw Demets en dhr. Alleman varen mee met de Beyan. Marie-Michèle en Jolien vertrekken met de Elantes II. De koers wordt uitgestippeld, de zeilen gehesen. Voor mevr. Demets wordt het haar eerste echte zeilervaring (toen ze meeging in september was er jammer genoeg geen wind, waardoor er niet gezeild kon worden). Dat wordt spannend! Eenmaal we de vaargeul van Nieuwpoort verlaten, merken we dat onze Noordzee veranderd is in een groot meer: vrijwel geen golven te bekennen. Het is rustig varen, maar: is er wel genoeg wind? Boven alle verwachtingen in halen we snelheden tot 8 knopen over land! De kalme zee zorgt ervoor dat 3 beaufort wind voldoende is om een goede snelheid te halen. Ja, dat is genieten! De Beyan en Elantes II klieven met een aangename snelheid door het water. Ondertussen geeft schipper Jan ons wat uitleg over het gebruik van de plotter: hoe kunnen we een koers uitzetten? Op weg richting Duinkerke merken we al snel dat we door een doolhof van zandbanken moeten geloodst worden. Hier is het dus opletten geblazen. Het is immers springtij, waardoor het verschil tussen hoog- en laagwater maar liefst 6 m bedraagt! Sommige zandbanken vormen kleine eilandjes, waarop we zelfs zeehonden konden spotten! Dan gaat het door de Zuydcoote pas: als we hier de boeien langs de verkeerde zijde ronden, is de kans groot dat we vastlopen. Dat moeten we dus zeker vermijden. Het blijkt ondertussen niet zo simpel om de wind te bezeilen: de wind komt immers pal uit de richting die we uit moeten. Sommige stukken moeten we dus de motor bijzetten om op koers te blijven. Eens aangekomen in Duinkerke wou dhr. Alleman toch nog eens zijn blik gaan werpen op de zeemeermin. Dat moet ge schipper Jan geen twee keer vragen! Tot onze grote teleurstelling bleek deze echter verdwenen? Jammer, dus toch maar de haven binnenvaren.[image src=”2017/10/DagtochtDuinkerke_2017-23.jpg” width=”400″ align=”center” frame=”style3″]

12.00 uur: aangemeerd in Duinkerke, wordt het tijd om te eten. Dhr. Alleman bewijst dat hij ook zonder microgolf zijn plan kan trekken (dat hadden Jolien en Marie-Michèle niet verwacht). Ondertussen genieten we in het zonnetje van een aperitief. Het leuke aan een zeilboot is natuurlijk dat je altijd over een buitenterras beschikt.[image src=”2017/10/DagtochtDuinkerke_2017-26.jpg” width=”400″ align=”center” frame=”style3″]

14.00 uur: Na de maaltijd besluiten we Duinkerke eens wat te verkennen. Een wandeling langs het stadspark en het strand doet ons deugd.
15.45 uur: We vertrekken terug richting Nieuwpoort. Dit keer zullen we minder last hebben van de zandbanken, het is immers hoogwater! We wisselen de groepen: mevr. Demets en Marie-Michèle varen mee op de Elantes II. Jolien en dhr. Alleman gaan mee met de Beyan. Bij de terugkeer oefent Jolien met dhr. Alleman op het volgen van de juiste koers. Ondertussen is het tijd voor het middagdutje van onze schipper: hij vertrouwt erop dat zijn schip in goede handen is! Je merkt duidelijk dat Jolien al enige ervaring opgebouwd heeft tijdens het zeilproject: na een tijdje krijgt ze de Beyan al goed onder controle. De wind wordt echter wispelturig en slaat ons uit onze koers, wordt moeilijker bezeilbaar. Gelukkig kent schipper Jan een manier om toch wat wind te scheppen: een donkere grijze wolk die achter ons opduikt kan misschien wel een onweersbui doen losbarsten, maar voorlopig levert ze de nodige wind om opnieuw 6-7 knopen te varen. Die wind is nodig, want de stroming begint op zijn einde te vallen. Gelukkig bereiken we nog op tijd de haven van Nieuwpoort. Het geeft ons een vertrouwd gevoel om opnieuw onze haven binnen te varen, net als een schipper die na dagen op zee terug thuis komt. Bij het binnenvaren stuurt Jolien ons door de vaargeul. We passeren zelfs een zeehondje dat rondom de boot zwemt.
19.00 uur: Veilig aangekomen in de haven, maken we schoon schip en gaan nog iets gaan drinken in het clubhuis. En wie komt daar aan met stoffige kleren en wilde haren? Dhr. Bouneau komt ook nog eens het zeilteam vergezellen. Hij is vandaag de hele dag bezig geweest met de Optitus verder klaar te stomen, zodat zij terug het water in kan.[image src=”2017/10/DagtochtDuinkerke_2017-49.jpg” width=”400″ align=”center” frame=”style3″] 22.30 uur: Terug in Roeselare genieten we nog na van een prachtige zeildag. Jolien en Marie-Michèle zijn opnieuw een ervaring rijker. Mevr. Demets weet na vandaag ook echt wat zeilen inhoudt. En wat dacht je? Nu is ze helemaal verkocht en is ze niet meer te stoppen om de Burgerschool Sailing Experience verder uit te bouwen. Als er ergens in de godsdienstles over zeilboten gesproken zal worden, dan zal het wel hier in de Burgerschool zijn!

Auteur:admin

2 Comments

  1. sabrine assez 2017-05-01 at 15:28 - Reply

    Heerlijk om deze mooie ervaring te mogen meebeleven dankzij de mooie beschrijving.

    • admin 2017-05-02 at 21:08 - Reply

      Met veel plezier!

Leave A Comment

Deel op Social Media!