Op zaterdag 30 april was het zover: we vertrokken met de leerlingen van het zeilproject richting Nieuwpoort voor hun eerste praktijkervaring. Wegens de mindere weersomstandigheden moesten we deze dag eerder al uitstellen, maar de weergoden bleken ons deze keer wel gunstig gezind. ’s Morgens 3-4 beaufort, en in de namiddag 4-5. Wel een koude noordenwind, maar het was zonnig en droog!

De 6 leden van ons zeilteam genoten van hun eerste ervaring op een kajuitzeiljacht. De inzet en interesse tijdens de lessen wierp zijn vruchten af: knopen werden vlot gemaakt, koersrichtingen waren gekend. Natuurlijk is het gemakkelijk in theorie, maar probeer maar eens een zeiljacht van 5 ton op een vaste koers te houden! Wind, golven en stroming zorgden ervoor dat de koers steeds moest gecorrigeerd worden. Maar ons team leert duidelijk snel bij en al snel leek dit goed te lukken.

Daarna werden de manoeuvres overstag en gijpen ingeoefend. Ook hier werd opnieuw duidelijk dat er goed werd opgelet tijdens de les. Onze leerlingen konden na enige herhaling vlot de verschillende stappen doorlopen. Koers houden deze manoeuvres vroeg echter nog wat extra inoefening: we weten nu wat er gebeurt als we in wind gaan varen, of als we onze koers niet correct aanhouden als we voor de wind varen.

Maar oefening baart kunst: na een stevig middagmaal (met dank aan mevrouw Vervaecke voor de lekkere spaghettisaus) werd er gewisseld van boot. Zo konden de leerlingen het verschil eens ondervinden tussen een helmstok en een stuurwiel.

Nu wordt het uitkijken naar de eerste CherryRace op vrijdag 6 mei! Duimen maar!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Nu-AM59IwkY]

Auteur:admin

Leave A Comment

Deel op Social Media!