Woensdag 14 februari 2018

Wat kan het leven mooi zijn als je goede contacten hebt: een gratis boot op een scheepswerf in Zeebrugge, een platte aanhangwagen van minstens 5 meter van een bevriende aannemer, het camionnetje van school, een Manitou – zo’n vorklift dat een gevaarte van ongeveer één ton kan tillen –  en tot slot nog enthousiaste medewerkers die een deel van hun tijd willen opofferen.

Op de scheepswerf werden we zeer vriendelijk ontvangen door Anthony die zeer opgetogen was over ons zeilproject. Jonge mensen die aan watersport doen, zijn voor zo’n bedrijf klanten voor de toekomst. Met de nodige voorzichtigheid werd het rode bootje  – wat zou het gemakkelijk zijn indien ons bootje een naam had  – uit zijn zielige hoekje bevrijd en op onze aanhangwagen gezet. Opeens leek ons bootje een reusachtig gevaarte dat we veilig tot in Roeselare moesten brengen. Een hele opgave!
Alles dat onderweg kon opwaaien, werd vastgelegd. Enige kennis van schiemanswerk kwam van pas. Daarna werd ons bootje met spanbanden vastgemaakt en werd de 7 meter lange mast ergens tussen geschoven. Ondertussen had Lieven nog een vissersmand met een intacte visnet weten los te krijgen. Een uitstekend attribuut om ons ‘zeilkot’ op te smukken.
Op zo’n transport zou een zwaailicht geen overbodige luxe zijn. Wij besloten (ongewild)  om het zonder lichten te doen. Dat komt ervan als anderen er zich gaan mee moeien en je de controle verliest.

Onderweg zijn we nog even gestopt om alles nog eens aan te spannen en daarna reed Lieven rond alsof  hij iedere dag met een zeilboot onderweg is. Ik verkies toch liever een zeilboot in het water.

Op school aangekomen, hadden we niet veel tijd om alles los te maken want de gevraagde hulp om het bootje van de kar te tillen en op zijn juiste plaats te zetten, was daar heel snel.
Zonder problemen, op een vermorzeld grassprietje na, werd onze nieuwe aanwinst op zijn definitieve plaats gezet.

[image src=”2018/02/ZeiljachtBurgerschool-30.jpg” height=”300″ align=”center” frame=”style2″]

Nu kon de schattenjacht beginnen. Rijk zijn we niet geworden, maar er werden toch wat bruikbare spullen gevonden in de kajuit en in de bakkisten: enkele reddingsvesten, twee slaapzakken (?), een lang snoer ledlampjes, vijf zeilen waarvan twee mooie, …
Binnen had je natuurlijk de onvermijdelijke vochtigheid, maar het houten binnenwerk was verrassend genoeg nog in goede staat. Alles wat loszat, werd gereinigd en naar een droge plaats gebracht. Hierbij heeft Joran schitterend werk verricht. Bedankt Joran!

[image src=”2018/02/ZeiljachtBurgerschool-24.jpg” height=”300″ align=”center” frame=”style2″] Daarna volgde de buitenkant. Na een snelle eerste beurt – een deel gebeurde bij kunstlicht -werd al heel wat vuil en mos verwijderd. Ons bootje blinkt in zijn vel!

Om het bootje er als nieuw te laten uitzien, is meer tijd en een grotere ploeg nodig. Bij deze een warme oproep om…

In elk geval, wie maandag de speelplaats zal betreden, zal niet naast onze blikvanger heen kunnen kijken en dat was toch een deel van het opzet.

Joost

[image src=”2018/02/ZeiljachtBurgerschool-36.jpg” height=”300″ align=”center” frame=”style2″]

Meer info over ons zeiljacht:

  • merk BALATON
  • type B18
  • vermoedelijk bouwjaar 1985
[button radius=”big-corners” href=”http://www.balatonsailboats.yolasite.com/Balaton-18.php” popup=”1″]Info Balaton 18[/button] [button radius=”big-corners” href=”http://www.happysailor.nl/1374616800/in_de_spotlight_balaton_18/” popup=”1″]Balaton 18 – in de SPOTLIGHT[/button]

 

 

Auteur:admin

One Comment

  1. Katrien 2018-02-22 at 20:14 - Reply

    Mooi bootje, brengt wat sfeer op de speelplaats, zelf de meeuwen vinden het leuk,
    Veel plezier ermee.

Leave A Comment

Deel op Social Media!