Het zijn rare tijden. Voor iedereen, maar ook voor wie houdt van zeilen. Covid-19 heeft ervoor gezorgd dat de meerderheid van de zeilboten ondanks het mooie weer nog steeds op het droge liggen. Wie zijn zeiljacht nog een extra beurt moet geven, kan er niet bij geraken. Geen noodzakelijke verplaatsing, dat weten we ondertussen allemaal. En wie wel in het water ligt, krijgt verbod om nog op zee te gaan.

Ook voor onze zeilploeg heeft het coronavirus nogal wat roet in het eten gestrooid.

De geplande lessenreeks is zo goed als af. Virtueel zeilen is de specialiteit van Kristof. Jammer genoeg heb ik dat gemist, want ik zat op dat moment in Parijs. Toen kon dat nog.
Bij de uitleg over zeilmanoeuvres liet Cedric duidelijk merken dat hij dit als ervaren zeilinstructeur al meer gedaan heeft. Lieven nam het moeilijke stuk over de fysica van het zeilen voor zijn rekening. Vooral zijn uitgebreid assortiment didactisch materiaal sprak tot de verbeelding: van emmers met water en botervlootjes tot drinkbekertjes voor kleuters. Zeer aanschouwelijk!

Tot nu hebben we bij onze vernieuwde zeilploeg veel enthousiasme gemerkt. Om de temperatuur warm te houden in coronatijden worden door onze creatieve begeleiders Kristof, Lieven en Cedric filmpjes gemaakt. Zo kan de cursus toch afgewerkt worden en krijgen de deelnemers de mogelijkheid om te blijven oefenen, zij het dan van thuis uit. Het zijn cracks, niet alleen in en op het water!

Lieven heeft al een paar filmpjes klaar. Prachtig om zien hoe hij een zeilpak aanprijst. Hij heeft echt zijn roeping gemist: topverkoper in een kledingzaak. En als Jeroen Meus geen inspiratie meer heeft voor een dagelijks kookprogramma zou Lieven een aardig alternatief kunnen zijn!

De geplande examens? Zorgen voor later.

Normaal gezien zouden we voor het eerst kennis maken met de kleinzeilerij. Instructeur Cedric had in de paasvakantie een volle dag geregeld in de Sint-Pietersplas nabij Brugge. Geen golven en getijden, alleen maar water en wind. Niet met zeiljachten van een paar ton maar met een Catsy, een tweemans bootje, of met een iets grotere RS Vision. Ideaal naar het schijnt om windgevoel te kweken omdat zo’n bootje heel snel reageert en elk verkeerd manoeuvre onmiddellijk afgestraft wordt. Weliswaar onder heel veilige omstandigheden.
Maar om heel begrijpelijke redenen kan dat nu niet doorgaan. Heel spijtig!

Ook de praktijkdag op 1 mei komt op de helling te staan. Altijd een topmoment want een hele dag op zee! Het is echter een geruststelling te weten dat er al minstens drie boten klaar liggen om met ons uit te varen van zodra het weer kan: de Da Capo, Vitamin Sea en de Mayluni. Heel waarschijnlijk komt daar binnenkort ook de Bejan bij. Ik vermoed dat ons nieuwe ploegje zit te popelen om er in te vliegen. Hoop doet leven!

Joost

Auteur:Joost Desmet

Leave A Comment

Deel op Social Media!